Er zijn verschillende soorten haardhout te verkrijgen. De keuze hangt af van je voorkeuren van de kachel die je hebt. Houtkachels hebben zo hun eigen voorkeur voor hout. Een vereiste van brandhout is in ieder geval dat het schoon én droog is.

Soorten

De beste haardhout soorten zijn berkenhout, essenhout, eikenhout en elzenhout. Deze soorten hout branden allemaal traag en geven mooie vlammen. Berkenhout is extra schoon en geeft meer warmte af. Denk bij de aanschaf aan wanneer je wilt dat de kachel de juiste warmte afgeeft. Elk soort brandhout heeft namelijk zijn eigen moment dat het, het warmst is. Berken en elzenhout staan erom bekend dat ze sneller warmte afgeven. Dat komt door hun zachtere houtstructuur. Een nadeel is dat het sneller op is. Hardere houtsoorten zijn lastiger aan te steken, worden over het algemeen minder warm maar branden langer.

Bekendste houtsoort

Essenhout is het meest bekend als we het hebben over verschillende houtsoorten om mee te stoken. Essenhout brandt traag waardoor het geschikt is voor de openhaard. Daarnaast geeft deze houtsoort mooie vlammen. Dit is altijd mooi voor de sfeer. Als je wat korter stookt is berkenhout misschien de oplossing. Het is namelijk zo dat berkenhout niet veel zuurstof nodig heeft om goed te branden. Berkenhout is geschikt voor de kleinere kachels. Het droogstadium kun je beoordelen om de houtblokken op de hand te wegen. Meestal is het zo: hoe droger ze zijn, hoe lichter.

Opslag brandhout

Gekapt hout moet minimaal twee jaar drogen. Eenmaal gedroogd is het belangrijk om dit ook droog te bewaren. Denk hierbij aan een goed verluchte garage of schuur. Zorg er in ieder geval voor dat ze goed tegen regen beschermd worden. Denk hierbij ook aan de onderkant. Leg het hout dus niet op een natte ondergrond. Want ook dit vocht kan via de onderkant erin gezogen worden waardoor je uiteindelijk alsnog nat hout krijgt. Als laatst wordt aangeraden om het hout goed door te laten luchten door middel van de wind. Je kan de blokken ook regelmatig omwisselen zodat ze de wind er goed bij kan.

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *