Led is de afkorting van light-emitting diode en is een steeds meer gebruikte technologie. Maar waarom gebruiken we die lampen eigenlijk?

Uitvinding
In 1927 publiceerde een Russische wetenschapper, genaamd Oleg Losev, details in een Russisch tijdschrift over wat men zou kunnen beschouwen als de eerste led-lamp. De echte led werd pas uitgevonden in 1962 door Nick Holonyak.

De voordelen
Het grootste en belangrijkste voordeel van led kennen we allemaal: het energieverbruik ligt tot wel 85% lager! Het is de meest efficiënte technologie voor het produceren van licht.

Daarnaast is de gemiddelde levensduur van een gloeilamp veel korter. Dit biedt meerdere voordelen. Niet alleen is de lamp daardoor beter voor het milieu, ook zullen de onderhoudskosten bij grote bedrijven of scholen veel lager liggen. In het verkeer zullen stoplichten een groter deel van de tijd functioneel zijn.

Led-lampen bevatten nog kwik en enkele andere gifstoffen, maar aangezien de technologie niet stilstaat, zal het niet lang duren vooraleer een led-lamp zonder deze stoffen op de markt komt.

Daarnaast wordt led minder warm, waardoor je de lampen zonder enig risico kan aanraken. Vooral in een omgeving met kinderen is dit een groot voordeel.

In tegenstelling tot spaarlampen geven led-lampen hun volledige lichtsterkte al meteen na de opstart. Dat is in vrijwel elke situatie een groot voordeel.

Heeft led ook nadelen?
Led heeft één groot nadeel. De onderkant (achterkant) van een led-lamp, de elektronica, kan erg warm worden. Dit heeft natuurlijk een negatieve invloed op de levensduur. Het is dus belangrijk dat de warmte goed afgevoerd kan worden.

Conclusie
Led lampen zijn een ideale oplossing voor vrijwel elke situatie. De voordelen ten opzichte van gloeilampen en spaarlampen zijn heel overtuigend. In de toekomst worden nog belangrijke verbeteringen verwacht. Kortom, het biedt veel voordelen voor thuis, bedrijven, scholen,…

Categorieën: Electro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *